REJSE OG TIPS

Du kan her læse en samling af gode tips til at forstå Thailand og thailændere bedre.

 

Thailand fra Lonely Planet og Politikkens bog om Thailand kan også anbefales.

Du finder her en samlet oversigt for Thailand, som pdf-dokument. Download her...

SMILETS LAND

Thailand bliver kaldt smilets land på grund af thailændernes smilende, imødekommende og venlige væsen.

I Thailand er du altid velkommen. Her tager man sig af hinanden, tager hånd om de ældre og er meget glade for børn. Man omgås og griner med hinanden og har en ægte livsglæde. En thai hidser sig meget sjældent op. De tager tilsyneladende let på livet og skaber ikke problemer, som ikke er der. Dog kan der nemt opstå "problemer" såfremt man beder en thailænder om hans ærlige menig! Han vil sige det som modparten gerne vil høre og tilsidesætter meget ofte sin personlige mening.

Generelt

Man skal ikke blive fornærmet, hvis man bliver direkte adspurgt om sin alder. thai'er spørger sådan for at finde ud af hvor meget respekt, de skal udvise. Bliver man tiltalt som "phi" foran sit navn er man nået langt... "Phi" betyder ældre person som en thai regner som et familiemedlem eller meget tæt på familien. Under small talk, bør man undgå flyvske emner, som for eksempel kunst og musik, medmindre man ved, at den anden person har en viden inden for disse områder, da en thai'er ellers vil tabe ansigt, hvis han blotter et hul i sin viden, og det med at tabe ansigt bryder de sig ikke om. Emner, som man helst ikke skal omtale i negative vendinger er politik og i særdeleshed kongefamilien, da den nyder en enorm respekt blandt alle dele af den thailandske befolkning. Det er meget vigtigt at forstå at der ikke er plads til vittigheder og "smarte" bemærkninger om de kongelige! Det er ganske enkelt ikke respekteret!!! Thai'er har masser af humor, men det gælder ikke når det kommer til den højt elskede kongelige familie!

Bangkok

Bangkok med 8 millioner registrerede indbyggere er hovedstaden i Thailand. Det skønnes dog, at der i dag bor op til 12 millioner mennesker. (3.600 indbyggere pr. km2). Bangkok ligger lidt tilbage fra Siam Bugten, og gennem byen strømmer Mae Nam Chao Phraya (floden Chao Phraya), der forbundet med kanaler og er en vigtig færdselsåre. På vestsiden af floden foregår næsten al trafik ad kanalerne.

Den østlige side af floden er den mest velhavende. Dette er dog ved at ændre sig. Bangkok oser af storby, byen er stor og beskidt og på samme tid ren og pæn. - Det er det, der er charmen! Man vil ikke komme til at kede sig her. Byen har mange turistattraktioner såsom, flydende markeder, templer, store internationale indkøbscentre, forskellige shows om aftenen samt diverse markeder m.m.

Klimaet

Thailand har et tropisk klima, som gør, at man nyder varmen på en meget behagelig måde. Der kommer jævnligt en behagelig kølig brise. Temperaturen og nedbøren ændrer sig over året, også i forhold til hvor i Thailand, man befinder sig. Faktisk har man i mellem og nord Thailand tre årstider. Dette skyldes de to monsunperioder, sydvest monsunen i midten af juni-september og nordøst monsunen i november til midten af marts. Dette gør, at man får tre sæsoner. Det område der falder mindst nedbør i er i Rayong provinsen som er beliggende i midten af Thailand, Hua Hin området følger lige efter, mens der falder en meget stor del nedbør på Ko Samui og på Phuket også i de "kolde måneder". Gennemsnitstemperaturen i Thailand er ca. 29 grader og badevandstemperaturen er mellem 24 – 32 grader året rundt.

Sommersæsonen: Marts – Maj 25-34 grader

Regnperioden: Juni – Oktober 24-32 grader

Forårssæsonen: November - Februar 21-32 grader

Maden

Maden i Thailand er meget varierende fra milde risretter til de meget krydrede retter.

En rigtig god restaurant kan tilbyde op til 280 forskellige hovedretter. Mange restauranter og "fastfood" køkkener tilbyder vestlig mad blot for vores og for afvekslingens skyld - men snyd ikke dig selv for de kulinariske oplevelser, du finder her. Prisen på mad og drikke er meget billig i Thailand. På almindelige turistrestauranter koster en middag under 50 kr. inkl. Drikkevarer. Vin er forholdsvis dyrt. På lokale spisesteder er det meget billigere at spise.

Hilsen

Et håndtryk er høfligt, når man møder en mand for første gang. Når man møder en kvinde for første gang, anbefales det, at man nøjes med at smile. For en sikkerheds skyld kan man lade kvinden tage initiativet til håndtrykket. Til goddag og farvel kan man også bruge den traditionelle thailandske hilsen, der udføres ved at presse hænderne sammen som til en bøn, samtidig med at man holder arme og albuer tæt til kroppen, derefter bøjer man hovedet, så det rører fingerspidserne. Det er således at denne hilsen med hænderne foran brystet signalere status i samfundet! Møder du en person, der er at sammenligne med dig selv, er det nok at presse hænderne sammen udfor brystet. Hvis man skal hilse på en munk, må man ikke røre ham; en verbal hilsen er nok. Respekt overfor munke er vigtigt. Kvinder bør aldrig røre en munk, eller række ham noget direkte. Men der er ikke noget forgjort i, at prøve at komme i kontakt eller snakke med en munk, de er altid meget venlige. Et smil eller et nik er en tilstrækkelig hilsen til folk, du møder dagligt. Er man så heldig at man kan tale lidt thai giver det store smil. De fleste thai'er har stor glæde ved at have "Farang'er" (vesterlændinge) i deres vennekreds.

Skole/Internationale skoler

Alle thailandske børn har ret til 12 års skolegang, hvoraf de 9 er obligatoriske. Alligevel forekommer der en grad af analfabetisme (7 – 13%), da en del familier ikke har råd til den obligatoriske skoleuniform, skolebus og service udstyr, og som deraf ikke kan få deres børn i skole. Desuden findes der stadig steder i det nord-østlige Thailand hvor man vælger at tage sine børn ud af skolen for at arbejde med landbrug og andet. Der findes mange rigtig gode Internationale skoler i Thailand, som underviser efter det engelske skolesystem.

Thaimassage

Du skal ikke snyde dig selv for at få en gang traditionel thaimassage. Det koster ca. kr. 50,00 for en hel times massage og det er både en oplevelse og samtidig sundt for krop og sjæl.

Sport

I Thailand findes mange former for sport, som vi kender det fra Europa. Den mest populære sportsgren er dog Thai boksning, som kan opleves på mange markeder og sportsarenaer.

Indkøbscentre

Overalt i de store byer i Thailand findes der store indkøbscentre, og mange af disse har også europæiske varer på hylderne. Desuden findes der masser af 7-eleven butikker overalt i Thailand. Disse 7-eleven butikker er at sammenligne med Netto i Danmark. De store Tesco Lotus butikker minder om Bilka i Danmark.

Skrædder

Man kan få skræddersyet et jakkesæt, kjole eller andet i fineste materiale fra kr. 450,00. - Men pas på der er mange folk fra Pakistan og Indien der ser en god forretnig i at levere et billigt, men dårligt produkt.

Prutte om priserne

Det er ok at prutte om priserne, man skal bare huske at udvise respekt. Prøv evt. at gå lidt væk, og kommer sælgeren ikke efter dig har du ramt minimums prisen.

Transport

De fleste steder i Thailand kan du praje en taxi. Prisen er absolut rimelig og er ca. Kr. 15,00 – 30,00 pr. 15 min. for kørsel i byen. Skal man ud på en længere tur, koster det ca. kr. 175,00 pr. 100 km. I de større byer findes der tilmed også Tuk Tuk’er (”motoriseret knallert”), og det er et meget billigt transportmiddel. Det anbefales at man altid aftaler prisen inden turen påbegyndes. Der er gode tog- og busforbindelser i det meste af Thailand til yderst rimelige penge.

Udlejning af bil & motorcykel/scooter

Stort set overalt i Thailand kan du leje biler og motorcykler/scootere. En alm. bil koster fra kr. 100,00 – 250,00 om dagen. En motorcykel/scooter kan du leje fra kr. 35,00 om dagen.

Trafikken

Der er mange biler på vejene i Thailand og dermed en enorm trafik stort set hele døgnet. Man kører lidt mere løssluppen, end vi er vant til i vesten, men de er til gengæld meget søde til at tage hensyn og ingen thailænder hidser sig op, hvis en medtrafikant kører ud foran dem eller andet. Det tager de med et smil og kører videre. Derimod er trafikken i Bangkok kaotisk.

Dyr

Da thailændere er Buddhister, og den Buddhistiske tro siger, at man kan blive genfødt som et dyr, kunne de ikke finde på at gøre et dyr fortræd eller slå det ihjel. Det betyder desværre også, at der overalt i Thailand findes et hav af vilde hunde, og mange af dem er halte eller syge og lever på gaden. Disse hunde skal man ikke klappe.

Mobiltelefon

Det kan anbefales at købe simkort i en telebutik i Bangkok’s lufthavn ved ankomsten. Prisen er typisk 99 Baht (16 kr.) og der vil så være ca. 30 Baht (5 kr.) tilbage at tale for.

Få butikken til at vise hvordan man ser hvilket beløb der er tilbage at tale for. Hvis man trykker 00945 foran det danske fastnetnummer koster det ca. 1 kr./minut at ringe til DK (men husk 9-tallet). Det er dyrere at ringe til en mobiltelefon i DK. Opringninger i Thailand koster næsten ingenting.

Vil man have ekstra optankning, kan det også købes i telebutikken og ellers i enhver seven-eleven butik. For en optankning på 200 Baht (dvs. for 50 kr. i alt inkl. simkort) kan man tale næsten 3 kvarter med DK-fastnettelefon.